top of page

Venüs'ün Beden Haritası ya da Hasat Zamanı Talimatlara Uymak Gerekir

"Ana madde sudur, diÄŸer maddeler ise

hava ve apeirondur(sonsuzluk)"

Miletli Thales

Her daim birbirine dönüşen partiküllerin getirdiği büyük bir anlamsızlık yüklü sırtımıza. Var olmak denen şeyin zamanla(Kronus'la) olan hırçın savaşını hissetmek, her sabahın geceye eriminde kasların gevşeyip kasılmasından ibaret olan iğrenç eylemlilikler; insan beyninin kaçınılmaz hastalıkları, değersiz değerler; koflaşmış dil, koflaşmış cümleler ve kelimeler; kıymık tadında yaşamaklar... Özgürlük yanılsamasının bahsini etmeye gerek bile yok, su hep yolundan akar.

Resim hakkında ön bilgi:

Venüs'ün Doğuşu, İtalyan ressam Sandro Botticelli'nin 1482–1486 yılları arasında tuval üzerine tempera ile çizdiği tablodur. Tabloda, Venüs'ün ergen bir kadın olarak denizden doğarak kıyıya çıkışı betimlenir.

Yunan mitolojisinde Kronus, babası Uranüs'ü hadım edip cinsel organını denize atar. Sonuçta deniz döllenmiş olur ve Venüs denizden doğar. Venüs bu tabloda, bir denizkabuğu üzerinde denizden yükselip, sol taraftaki iki rüzgar tarafından kıyıya doğru sürüklenmiş şekilde betimlenir. Tabloya ilham veren antik dönem eserlerinde denizkabuğu, vulvayı simgeler. Çıplak olarak betimlenen Venüs'ün yanında, mevsim tanrıçaları olan Horae'den biri bulunur ve elindeki çiçekli pelerin ile tanrıçanın üzerini örtmeye çalışır. Ayrıca rüzgarlar Venüs'ün üzerine, ortası altın renginde güller dökmektedir.

Venüs'ün anatomisi ve çeşitli ikincil detaylar, o dönemde Leonardo ya da Rafael'in eserlerinde görülen katı klasik gerçekçiliği yansıtmaz. Bunun en belirgin örnekleri, tanrıçanın imkânsız uzunluktaki boynu ve sol omzundaki anatomik olarak mümkün olmayan açıdır. Kimilerine göre bu eser, maniyerizmi öncelemektedir.

Görsel:

Dijital Manipülasyon - Aybars Şenyıldız

Orijinal Resim - Sandro Botticelli

Harita: Mitchell,1854, Brezilya haritası

bottom of page